فهرست مطالب

مطالعات سیاسی جهان اسلام - پیاپی 41 (بهار 1401)

نشریه مطالعات سیاسی جهان اسلام
پیاپی 41 (بهار 1401)

  • تاریخ انتشار: 1401/05/30
  • تعداد عناوین: 6
|
  • رحیم پاکزاد*، محمدجواد هراتی، آسیه حسینی صفحات 1-20
    هدف

    هر یک از صاحبان نظریه های انقلاب به دنبال واکاوی و پی بردن به علل و زمینه های بروز انقلاب در کشورهای مختلف هستند. یکی از نظریات انقلابی که در قرن بیستم رشد و نمو پیدا کرد، نظریه تحول انقلابی چالمرز جانسون است. هدف از این مقاله کاربست نظریه جانسون بر انقلاب 2011 تونس است. بنابراین پرسش اصل این مقاله از این قرار است که تا چه میزان نظریه چالمرز جانسون توانایی ریشه یابی و تبیین علل انقلاب مورد بحث را دارد؟

    روش

    مقاله پیش رو با استفاده از روش توصیفی-تحلیلی و در چارچوب نظریه تحول انقلابی چالمرز جانسون به دنبال کاربست و آزمون پذیری این نظریه با تحولات انقلابی در کشور مذکوراست.

    یافته ها

    با توجه به مطالعات انجام گرفته از سه عامل اصلی انقلاب از منظر جانسون یعنی عدم تعادل، انعطاف ناپذیری نخبگان و عوامل شتاب زا، تنها عوامل اول و سوم (عدم تعادل، عوامل شتاب زا) با علت انقلاب در کشورتونس قابلیت تطبیق دارند، ولی عامل انعطاف ناپذیری نخبگان با هیچ یک از علل انقلاب در کشور مذکور قابلیت تطبیق ندارد.

    نتیجه گیری

    نظریه تحول انقلابی جانسون قابلیت تطبیق پذیری کامل و جامع برای تبیین انقلاب در کشور تونس را ندارد.

    کلیدواژگان: جانسون، تونس، جهان اسلام، بیداری اسلامی، انقلاب
  • فریده نجومی، مجتبی عبدخدایی، علی آدمی صفحات 21-41
    هدف

    این مقاله با هدف بررسی موقعیت اجتماعی و سیاسی مقاومت در لبنان، به تشریح اختلافات و نتایج حاصل از آن پرداخنه است. لبنان، به لحاظ ویژگی طوایفی و سنت سیاسی، گرفتار اختلافاتی است و مقاومت، یکی از آن ها می باشد.

    روش

    در پاسخ به مساله در مرحله جمع آوری اطلاعات کتابخانه ای و اسنادی و در مرحله تجزیه و تحلیل داده ها، از روش تحلیل روندها استفاده شده است.

    یافته ها

    یافته های پژوهش نشان می دهد، روندهای سیاسی علیه مقاومت در داخل لبنان بیشتر طایفه ای است با تحریک ایتلاف ضد مقاومت به رهبری آمریکا؛ اما عملکرد مردمی مقاومت نه تنها برای لبنان، بلکه برای بسیاری از کشورهای منطقه ای؛ ازجمله سوریه موقعیت قدرتمند و مثبتی ایجاد کرد و مقاومت را فراتر از لبنان، در یک وسعت منطقه ای و حتی جهانی محبوب ساخت.

    نتیجه گیری

    با توجه به متغیرهای مختلف؛ به خصوص بافت طایفه ای لبنان و مداخلات خارجی، یکی از اهداف  مورد اختلاف در ساختار تفکر طایفه گری لبنان، تضعیف جایگاه مقاومت و خلع سلاح آن در لبنان و حزب الله می باشد. ایتلاف منطقه ای به رهبری آمریکا تلاش داشت، جایگاه مردمی حزب الله را به بهانه تهدید منطقه ای تضعیف نماید. نتیجه حاصل از این مقاله این است که تحرکات سیاسی علیه مقاومت، از سوی طوایف محلی، دولت و ایتلاف ضدمقاومت تاکنون ناکام ماند؛ لذا ماهیت وجودی مقاومت و دستاوردهای مهم آن در حفظ استقلال سرزمینی لبنان در برابر اسراییل و متجاوزان خارجی و نیز در کشورهای منطقه ای که گرفتار گروه های افراطی هستند؛ همچون سوریه و فلسطین اشغالی، موقعیت مقاومت و حزب الله را در لبنان، منطقه و حتی در بعد جهانی تقویت و مورد اقبال ملت ها نمود.

    کلیدواژگان: مقاومت، مقاومت اسلامی، حزب الله، اختلافات طایفه ای، ائتلاف منطقه ای
  • حسن مجیدی*، مهدی طاهری صفحات 43-69
    هدف

    اسلام گرایی در عربستان که مبتنی بر قرایت وهابی از اسلام است، طیف حداکثری را در جامعه سعودی تشکیل می دهد. باوجود این که طیف های حداقلی؛ مانند شیعیان و سایر فرق سنی در عربستان وجود دارند، اما به خاطر حاکمیت خاندان پادشاهی و وهابیت در حوزه های سیاسی و اجتماعی جامعه، عملا چنین جریاناتی در جامعه اجازه ظهور و بروز سیاست های هویتی خویش را ندارند. از همین رو، سیاست های هویتی اسلام گرایی در عربستان بر اساس خوانش و قرایت اسلام وهابی و جریانات ذیل آن؛ مانند وهابیت رسمی، صحوی ها و جهادی ها می باشد؛ پرسش اصلی مقاله این است که شاخص های سیاست های هویتی اسلام گرا در عربستان سعودی کدامند؟

    روش

    روش این پژوهش، تحلیل اسنادی است و جمع آوری اطلاعات به صورت کتابخانه ای و مصاحبه می باشد.

    یافته ها

    اسلام گرایی به قرایت وهابی، یکی از پایه های اصلی هویتی عربستان سعودی بهشمار می رود و خاندان پادشاهی نیز مشروعیت خود را از آن می گیرد. در این عرصه به طور انحصاری همه چیز در دستان وهابیت قرار دارد و  از پدیده تکثر و پلورالیسم مذهبی در عربستان سعودی جلوگیری شده است. شاخص های سیاست های هویتی اسلام گرایی، از دل جریاناتی همچون وهابیت رسمی، صحوی ها و جهادی ها بیرون می آید.

    نتیجه گیری

    پس از بررسی زمینه ها، مولفه ها، اهداف، چالش ها و موانع جریانات اسلام گرایی، شاخص های سیاست های هویتی اسلام گرا مشخص شدند که عبارتند از: مشروعیت دادن به اقدامات و تصمیمات حکومت سعودی، مخالفت و ضدیت با فرهنگ و مضامین غربی، تکفیر و جهاد با مشرکان، اقدامات تبعیضآمیز علیه شیعیان و محروم کردن آنها از حقوق اولیه زندگی، قوانین سختگیرانه علیه زنان و بی هویت شدن آنها، مخالفت و ضدیت با لیبرال ها و سکولارها، نظام آموزشی و حقوقی مبتنی بر آموزه های وهابیت، مخالفت با دموکراسی و نفی مشارکت سیاسی مردم، گسترش و تبلیغ وهابیت، تاکید بر سنت گرایی و مخالفت با مدرنیته.

    کلیدواژگان: سیاست های هویتی، اسلامگرا، وهابیت، عربستان
  • سیروس حاجی زاده* صفحات 71-101

    برخی از رهبران سعودی (تکنوکرات ها) و در راس آنها محمد بن سلمان جهت رهایی کشور از اقتصاد تک محصولی و پیامدهای آن دست به ارایه چشم انداز 2030 زدند.

    هدف

    بررسی محتوایی سند 2030 عربستان سعودی.

    روش

    این تحقیق از نوع تحلیلی- توصیفی است که محقق با بهره گیری از اسناد معتبر داخلی و خارجی به گردآوری اطلاعات پرداخته است.

    یافته ها

    براساس یافته های تحقیق سند 2030 دارای ابعاد گوناگونی است که در این پژوهش بیشترین توجه به بعد اقتصادی شده است. با این وجود شرایط داخلی مولفه های قدرت و کشورهای منطقه و فرامنطقه ای در اجرایی سند تاثیر مستقیم دارند و از سویی نیز تحقق سند2030 در ارتقاء جایگاه منطقه ای عربستان سعودی تاثیرگذار است. اما موانعی که در مسیر سند 2030 وجود دارد در آینده تحقق محورهای سند را با مشکل مواجه می کند. با این وجود مطالعات صورت گرفته در این زمینه نشان می دهد، تحقق حداقلی سند 2030 نیزگامی مثبت و روندی رو توسعه برای سعودی ها محسوب می شود، چرا که سبب دگردیسی تحولات داخلی و سیاست های منطقه ای این کشور خواهد شد. بنابراین، ایران با تمرکز بر روی محورهای 1404 طی سال های آتی می تواند بسترهایی را در سیاست های خود ایجاد کند و در زمینه های گوناگون با رقیب یا به تعبیری حریف منطقه ای خود رقابت کند.

    کلیدواژگان: سند2030، عربستان سعودی، چشم انداز، اقتصاد، جایگاه منطقه ای، جمهوری اسلامی ایران
  • حیدر پیری، آناهیتا معتضدراد صفحات 103-125
    هدف

    این پژوهش به بررسی زمینه ها و بستر های صلح نوین اعراب و اسراییل در پرتو سیاست های منطقه ای ایران می پردازد.

    روش

    پژوهش حاضر با بهره مندی از روش توصیفی- تحلیلی و منابع کتابخانه ای  به تحلیل موضوع پرداخته است. بر پایه رویکرد«ریالیسم نیو کلاسیک» این سوال مطرح شده است که زمینه ها و بستر های صلح نوین اعراب و اسراییل در پرتو سیاست های منطقه ای ایران بر چه مبانی استوار است؟ در پاسخ به این سوال این فرضیه مطرح گردید که هر دو در امری مشترک احساس تهدید می کنند و آن مبحث امنیتی است که تلاش دارد تا نظم موجود در منطقه را به سود خود تغییر دهد.

    یافته ها

    تحلیل های این پژوهش نشان می هد که کشورهای عرب منطقه به ویژه پس از تحولات اخیر در غرب آسیا از جمله بهار عربی و تقویت  محور مقاومت به این راهبرد متوسل شده اند تا از طریق صلح با اسراییل بتوانند امنیت خود را حفظ کنند.

    نتیجه گیری

    یافته های پژوهش نشان می دهد که اسراییل به دلیل خروج از انزوای دیپلماتیک در منطقه و همچنین با هدف منزوی ساختن ایران در منطقه و اعراب نیز به دلیل تضمین امنیت خود و بقای سلطنت و ترس از قدرت یافتن جنبش های آزادی خواه دست به این مهم زدند. 

    کلیدواژگان: رئالیسم نئو کلاسیک، امنیت ملی، غرب آسیا، صلح نوین اعراب و اسراییل، ایران
  • رشید رکابیان صفحات 127-151
    هدف

     هدف پژوهش حاضر، بررسی دلایل حضور و قدرت یابی داعش در افغانستان است؛ داعش از سال 2015 در افغانستان اعلام موجودیت و در سال 2021 پس از خروج امریکا و به قدرت رسیدن طالبان در این کشور، استراتژی خود را مخالفت با طالبان و کشتن شیعیان اعلام کرد. بر این اساس، در پرتو ناامنی داخلی در افغانستان، تهدیدهای مختلفی از نظر امنیتی، سیاسی و ژیوپلتیکی برای افغانستان و ایران ایجاد کردند.

    روش

     پژوهش حاضر از روش توصیفی – تحلیلی و نظریه معمای امنیت اجتماعی باری بوزان برای بررسی موضوع بهره می‌برد. علل، اهداف و قدرت یابی داعش، در پی بحران ناامنی در افغانستان و تاثیر آن بر امنیت جمهوری اسلامی ایران را از این رهگذر مورد موشکافی قرار می‌دهد.

    یافته‌ ها:

     بحران سیاسی و چالش امنیتی حادث ‌شده در افغانستان از سه سطح فرهنگی –  اجتماعی، اقتصادی – سیاسی و نیز ژیوپولیتیکی نشات می‌گیرد. در سطح فرهنگی – اجتماعی، عنصر و شاه‌کلید «قبیله‌محوری» در سطح اقتصادی، عنصر «فقر – بیکاری»، در سطح سیاسی «خلا قدرت داخلی» و در سطح ژیوپلیتیکی «رقابت قدرت‎های منطقه‌ای و فرامنطقه‌ای» حایز اهمیت هستند. خشونت‌های داخلی بین هویت‌های متعارض، نه‌تنها مانع شکل‌گیری اقتدار مدنی فراگیر بوده، بلکه فضا را برای مداخلات قدرت‌های خارجی از طریق پشتیبانی از هریک از هویت‌های درگیر فراهم کرده‌است و این مساله امنیت ایران را تحت تاثیر قرار می دهد.

    نتیجه‌گیری: 

    بحران داخلی افغانستان، راه‌حل نظامی ندارد و مذاکره با هدف به‌تعادل‌ رساندن گروه‌های درگیر، تنها راه‌حل قابل تصور برای پایان این بحران است. در غیر‌این‌ صورت، گروهایی همچون داعش، امکان و انگیزه بسیار بالایی برای کنشگری در افغانستان دارند. والبته کشورهایی همانند ایران که امنیتشان تحت تاثیر امنیت افغاستان است، باید جهت تشکیل یک دولت مردمی فراگیر همکاری نمایند.

    کلیدواژگان: افغانستان، امنیت، بحران، داعش، جمهوری اسلامی ایران
|
  • Rahim Pakzad *, Mohammed Javade Harati, Asiye Hosseini Pages 1-20
    Objective

    Each of the owners of theories of revolution seeks to research and understand the causes and contexts of the revolution in different countries. One of the revolutionary theories that developed in the twentieth century was Chalmers Johnson's theory of revolutionary evolution. The purpose of this article is to apply Johnson's theory of the 2011 revolution in Tunisia. So the main question of this article is to what extent is Chalmers Johnson's theory capable of tracing the roots and explaining the causes of the revolution in question?

    Method

    The leading article uses the descriptive-analytical method and in the framework of Chalmers Johnson's theory of revolutionary evolution, seeks to apply and test this theory with revolutionary developments in the mentioned country.

    Results

    According to studies of the three main factors of the revolution from Johnson's perspective, namely imbalance, elite inflexibility and accelerating factors, only the first and third factors (imbalance, accelerating factors) with the cause of the revolution in Tunisia They are adaptable, but the inflexibility factor of the elites is not adaptable to any of the causes of the revolution in the mentioned country.

    Conclusion

    Johnson's theory of revolutionary transformation does not have the full and comprehensive applicability to explain the revolution in Tunisia.

    Keywords: Johnson, Tunisia, The Islamic World, The Islamic Awakening, The Revolution
  • Farideh Nojoumi, Mojtaba AbdKhodaei, Ali Adami Pages 21-41
    Objective

    The social and political situation of the resistance in Lebanon is an important issue, the consequences of which are examined in this article. Because Lebanon, in terms of sectarianism and political tradition, is always embroiled in disputes, one of which is resistance. The purpose is to explain these differences and the consequences.

    Method

    The problem of the article is the emphasis on social dynamics of resistance. The library and documentary methods have been used, and in the data analysis stage, the trend analysis method has been applied.

    Results

    The findings of the study show that although there are political trends against the resistance inside Lebanon that are mostly seen by local tribes, the government and the anti-resistance coalition led by the United States and some allied countries, but the performance of the resistance and powerful achievements that Not only for Lebanon, but also for many countries in the region, including Syria, which came under the intervention of extremist groups, and found a strong and positive position, showing resistance beyond Lebanon, on a regional and even global scale.

    Conclusion

    Due to various variables, especially the Lebanese tribal context and foreign interventions to gain more points, there is a wide range of differences in Lebanon. These differences have played a major role in political instability and the cessation of programs. One of the controversial examples in the structure of Lebanese sectarian thinking is the weakening of the resistance and its disarmament in Lebanon and Hezbollah. In this regard, the US-led regional coalition is trying to distort Hezbollah's popular position under the pretext of a regional threat. The conclusion of this article is that there are always political movements against the resistance by local tribes, the government and the anti-resistance coalition. But the nature of the resistance and its important achievements in maintaining Lebanon's territorial independence against Israel and foreign aggressors, as well as in countries in the region that are plagued by extremist groups (such as Syria and occupied Palestine), Hezbollah's resistance in Lebanon and in the region and even It strengthens the global dimension and is welcomed by nations.

    Keywords: Resistance, Islamic Resistance, Hezbollah, Tribal Differences, Regional Coalition
  • Hassan Majidi *, Mahdi Taheri Pages 43-69
    Objective

    Islamism in Saudi Arabia, which is based on the Wahhabi reading of Islam, forms the maximum spectrum in Saudi society. Despite the minimal spectra, like the Shiites and other Sunni sects, there are in Saudi Arabia, but due to the rule of the royal family and Wahhabism in the political and social spheres of society, in practice, such currents in society are not allowed to emerge and manifest their identity policies. Hence, the Islamist identity policies in Saudi Arabia are based on the reading of Wahhabi Islam and its currents, like official Wahhabism, Sahihs and jihadists. The main question of the article is what are the characteristics of Islamist identity policies in Saudi Arabia?

    Method

    The method of this research is documentary analysis and data collection is in the form of library and interview.

    Results

    Islamism in Wahhabi reading is one of the main foundations of Saudi Arabia's identity and the royal family derives its legitimacy from it. In this area, everything is exclusively in the hands of Wahhabism, and the phenomenon of religious pluralism and pluralism in Saudi Arabia has been prevented. The hallmarks of Islamist identity policies stem from currents such as official Wahhabism, Sahihs, and jihadists.

    Conclusion

    After examining the backgrounds, components, goals, challenges and obstacles of Islamist currents, the characteristics of Islamist identity policies were identified, which are: legitimizing the actions and decisions of the Saudi government, opposing Western culture and themes, takfir and jihad against polytheists, discriminatory measures against Shiites and depriving them of basic rights to life, strict laws against women and their anonymity, opposition and opposition to liberals and secularists, educational system and legal system based on the teachings of Wahhabism, opposition to democracy and denial people's political participation, the spread of Wahhabism, the emphasis on traditionalism and opposition to modernity.

    Keywords: Identity policies, Islamism, Saudi Arabia, Wahhabism
  • Sirous Hajizadeh * Pages 71-101

    Some Saudi leaders (technocrats), led by Mohammed bin Salman, presented a vision for 2030 to rid the country of a monopoly economy and its consequences.

    Objective

    To review the content of the 2030 document of Saudi Arabia.

    Method

    This research is an analytical-descriptive type that the researcher has collected information by using valid internal and external documents.

    Findings

    Based on the research findings, the 2030 document has various dimensions, in which the most attention has been paid to the economic dimension. However, the internal conditions of the components of power and the countries of the region and trans-regional have a direct impact on the implementation of the document, and on the other hand, the realization of the 2030 document is effective in improving the position of the regions of Saudi Arabia. However, the obstacles that exist in the path of the 2030 document will make it difficult to achieve the axes of the document in the future. However, studies in this area show that the minimum implementation of the 2030 document is also a positive step and a development trend for the Saudis, because it will change the internal developments and regional policies of this country. Therefore, by focusing on the 1404 axis in the coming years, Iran can create a platform in its policies and compete with its rival or, in other words, its regional rival in various fields.

    Keywords: Document 2030, Saudi Arabia, Landscape, Economics, Regional Status, Islamic Republic of Iran
  • Haider Piri, Anahita Motazdrad Pages 103-125
    Objective

    This study examines the areas and contexts of the New Arab peace and Israel deals in the light of Iran’s regional policies.   

    Method

    The present study uses descriptive-analytical method and library resources to analyze the issue. Based on the “neoclassical realism” approach, the question has been raised that what are the basic grounds and contexts of the new Arab-Israel peace in the light of Iran’s regional policies? In answer to this question, the proposed hypothesis is that the both feel common threat and it is a security issue that seeks to change the order of the area to their advantage.

    Results

    The analysis of this study shows that the Arab countries in the region, especially after the recent developments in west Asia including the Arab Spring and the strengthening of the resistance axis, have resorted to this peace strategy with Israel in order to maintain their security.

    Conclusion

    Research findings show that Israel’s due to withdrawal from diplomatic isolation in the region and also with the aim of isolating Iran in the region and the Arabs also because of ensuring their security and the survival of the monarchy and the fear of gaining the liberation movements did this important thing.

    Keywords: Neoclassic Realism, national security, West Asia, New Arabs-Israel peace, Iran
  • Rashid Rokabian Pages 127-151
    Objective

    The purpose of this study is to investigate the reasons for the presence and rise of ISIS in Afghanistan; ISIS has been present in Afghanistan since 2015; And in 2021, after the US withdrew and the Taliban came to power in this country, it announced its strategy to oppose the Taliban and kill Shiites. Accordingly, in the light of internal insecurity in Afghanistan, they posed various security, political and geopolitical threats to Afghanistan and Iran.

    Method

     The present study uses descriptive-analytical method and Barry Buzan's theory of social security riddle to investigate the subject; the causes, goals and rise of ISIS in the wake of the insecurity crisis in Afghanistan and its impact on the security of the Islamic Republic of Iran are examined in this way.

    Results

     The political crisis and security challenge in Afghanistan originates from three cultural-social, economic-political and geopolitical levels. At the cultural-social level, the element and key of "tribe-centricity", the element of "poverty-unemployment" at the economic level, "internal power vacuum" at the political level and "competition of regional and extra-regional powers" at the geopolitical level are important. Internal violence between conflicting identities has not only hindered the formation of comprehensive civil authority, but has also provided space for foreign powers to intervene by supporting each of the conflicting identities, and this issue affects Iran's security.

    Conclusion

    Afghanistan's internal crisis has no military solution, and negotiations to balance the involved groups are the only viable solution to end the crisis. Otherwise, groups like ISIS have a very high potential and motivation to operate in Afghanistan. Of course, countries like Iran, whose security is affected by the security of Afghanistan, must work together to form an inclusive people's government.

    Keywords: Afghanistan, Security, Crisis, ISIS, Islamic Republic of Iran